Wat is De Stem van West
“De kracht van radio berust in de eenheid van ruimte en tijd (zendgebied en gelijktijdigheid voor iedereen) en de versmelting van intimiteit en verte. Radio is goed in het opwekken van gemeenschapsgevoel.”
 (Dirk van Weelden, filosoof en schrijver)

De Stem van West was een tweejarig kunst in de openbare ruimte project van de gemeente Utrecht. De programma’s werden gemaakt tussen januari 2013 en februari 2015. Het initiatief voor De Stem van West werd genomen door leden van de Adviescommissie Beeldende Kunst & Vormgeving (ABKV): Jorinde Seijdel, Neeltje ten Westenend en Huib Haye van der Werf.

De Stem van West was zowel een medium als platform waarmee kunstenaars én bewoners op uiteenlopende wijze de sociale werkelijkheid en de transformaties die zich in het gebied voltrokken, ten gehore brachten via webradio. Zodoende ontstond een levend archief waarin de verschillende perspectieven waarmee naar Utrecht West en haar bewoners gekeken en geluisterd werd, verzameld zijn. Het archief weerspiegelt hoe zij zichzelf, elkaar en hun omgeving in de periode 2013 – 2014 zagen.
Iedere maker koos een eigen methode om radio te maken in en met het gebied in Utrecht West. Daardoor zijn de programma’s van De Stem van West zeer verschillend van karakter. Sommige zijn verhalend of biografisch, andere meer beschouwend en analyserend. In een aantal staat muziek en geluid centraal, bij andere straten, buurten of de geschiedenis van een plek of persoon. Voor alle programma’s geldt dat Utrecht West van binnenuit tot spreken werd gebracht.

Wie zijn er betrokken
De Stem van West bestond uit een team van redactieleden, een projectleider, een artistiek coördinator, een editor, een publiciteitsmedewerker, grafisch ontwerpers, webbouwer, stagiaires en componisten. 
De redactie nodigde verschillende makers uit om een voorstel in te dienen. De artistiek coördinator bracht de makers in contact met de wijk, bewoners, lokale initiatieven en onderhield alle relaties tussen redactie, gemeente, techniek en de kunstenaars. Het Utrechts Archief heeft na afloop van het project alle programma’s en de website blijvend gearchiveerd om De Stem van West als geheel ook in de toekomst toegankelijk te houden.

Samenwerking
De Stem van West heeft samengewerkt met Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland, EilandHart, Knalland, Bevrijdingsfestival Utrecht, Het Utrechts Archief, Isola Rosa, Zomer van Kanaleneiland, de Vrede van Utrecht, Artez Media Music Enschede,  Centraal Museum, U in de Wijk Kanaleneiland, Wijkbureau West, Wijkbureau Zuid-West, De Paraplu, Cereol Fabriek, Culturele Karavaan, Resto van Harte, Culturele Zondagen, Wijkvereniging Oog in Al, Winkelcentrum Kanaleneiland, Woongebouw Vecht en IJssel, Skatepark Utrecht en Kytopia.