Het Archief

In de afgelopen 2 jaar hebben we met 30 kunstenaars, muzikanten en schrijvers 70 radio-uitzendingen gemaakt vanuit 7 buurten midden in Utrecht West: Oog in Al, Transwijk, Halve Maan, Kanaleneiland, Welgelegen, Papendorp en Westraven. Een gebied dat omsloten wordt door het Merwedekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal, en de snelwegen A2 en A12. Een gebied waar veel gaande is en waar de stad zich ontwikkelt. Denk aan de grootschalige renovatie op Kanaleneiland, de fly-over op het 24 Oktoberplein, de tunnel in de A2 en de komst van een fietsbrug tussen Leidsche Rijn en Oog in Al.

Een uniek initiatief
En juist omdat in Utrecht West van alles gebeurt heeft de gemeente Utrecht – als opdrachtgever van kunst in de openbare ruimte-projecten- met De Stem van West een uniek initiatief ontplooit: webradio als middel om de stedelijke ontwikkeling vast te leggen. Niet door een onderzoeksbureau maar door makers, die ieder met hun eigen blik en specialiteit een manier hebben ontwikkeld om hun bevindingen om te zetten in audio. Audio in vele vormen en hoedanigheden: impressies en vertellingen, documentaires, stadswandelingen, audiotours, radio-essays, locatie-gedichten, concerten, geluidscomposities en evenementen.

Voor buurtbewoners en kunstliefhebbers
In plaats van een bronzen beeld op een sokkel op een plein, een webradio-station dat zich heeft genesteld in de openbare digitale ruimte. Lokaal vervaardigd en (inter)nationaal bereikbaar. Zodat buurtbewoners en bedrijven hun eigen gebied opnieuw beleven door de ogen en oren van een kunstenaar, maar ook de binnenstadbewoners die zich nooit wagen aan een fietstocht richting West hun stad beter leren kennen. Maar ook een liefhebber van het medium radio of van kunst kan er van alles van zijn gading vinden en hoeft hiervoor geen inwoner van de wijk of zelfs de stad Utrecht te zijn.

Van einde naar eeuwigheid
De periode van twee jaar waarin de makers zich verdiepten in de plek en verbonden met de mensen, de organisaties, bedrijven, veranderingen en de bewegingen in de wijk is bijna ten einde. Het was een vorm van experimenteren en maken in een openbaar laboratorium. De stad liet zich portretteren in radio en kon meteen luisteren naar wat er werd gemaakt. Met als resultaat een verzameling programma’s die gestaag aangroeide. Deze collectie wordt tot onze grote vreugde integraal opgenomen in Het Utrechts Archief, dat niet alleen onze programma’s gaat conserveren en publiekelijk toegankelijk houden, maar zelfs de hele website. Ook dit is een unicum, want het archief heeft nog niet eerder een ‘digital born project’ gearchiveerd.

Live Radio We are History laatste uitzending vanuit Het Utrechts Archief
Op vrijdag 13 februari vindt tussen 16:00 en 18:00 uur de feestelijke overdracht plaats in de vorm van een live radioshow vanuit Het Utrechts Archief. Burgemeester Jan van Zanen overhandigt de collectie aan directrice Chantal Keijsper van Het Utrechts Archief opdat tot in lengte der dagen de programma’s en de website van De Stem van West te horen en te vinden zullen zijn.

Wil je bij de uitzending en de overdracht aanwezig zijn? Reserveer dan via
Plaatsen zijn beperkt! Round paper-writer.org due date notification round 1 oct 4, 2010 dec